Συνειδητοποιημένος Πρωτοπόρος

Διαβάζουμε το White Paper και προσπαθούμε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του Pi.

Ο στόχος του Pi, είναι να αποτελέσει μέσο πληρωμής στο οικοσύστημα του Pi Network. Με τη λέξη οικοσύστημα εννοούμε τις διάφορες εφαρμογές και αγορές που θα δημιουργηθούν, όπου θα μπορούμε να συναλλασσόμαστε με Pi.
Αυτή είναι και η σημαντικότερη διαφορά με τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα.

Κατανοούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει η ομαλή μετάβαση στο MainNet.

Πολλοί Pioneers συνεχώς ρωτούν και ανυπομονούν για το πότε θα περάσει το πι στην τρίτη φάση, δηλαδή στο MainNet. Η ανακοινώσεις της Core Team έχουν βάλει την ημερομηνία κάπου μεταξύ τέλους του 2021 και αρχές του 2022.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε προκαταβολικά είναι ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά. Προϋπόθεση για να μπούμε στο MainNet είναι να προηγηθεί καθολικό και παγκόσμιο KYC για να αποκτήσουμε τα Pi στο πορτοφόλι μας.
Αυτό δεν σημαίνει πως μετά το MainNet δε θα υπάρχει δυνατότητα για KYC.

Επίσης, προϋποθέτει την ομαλή μετάβαση του Blockchain από τη φάση δοκιμών, στην κύρια φάση λειτουργίας.

Δε μας ενδιαφέρει το πότε θα βγει το Pi στα κεντρικά ανταλλακτήρια.

Εφόσον έχουμε κατανοήσει τον στόχο του Pi, καταλαβαίνουμε ότι θα αποκτήσει αξία πρώτα μέσα στο οικοσύστημα. Εκεί θα αποκτήσει μία πρώτη τιμή, που θα μας βοηθάει στις συναλλαγές μας.
Το αν μας εντάξει κάποιο κεντρικό ανταλλακτήριο είναι δευτερεύον. Εμείς θα πρέπει να διαφυλάξουμε μια σταθερή τιμή στο οικοσύστημα.

Συμμετέχουμε ενεργά στο οικοσύστημα του Pi.

Μετά το MainNet που θα αποκτήσουμε τα Pi στο πορτοφόλι μας, αρχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά κάνοντας συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος και ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αξία του νομίσματος.

Κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη μεταβλητότητα της τιμής των κρυπτονομισμάτων. Εφόσον το Pi, το θέλουμε πρωτίστως για μέσο πληρωμής πρέπει να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του.

Σε περίπτωση που μας εντάξουν κάποια κεντρικά ανταλλακτήρια χρειάζεται να φερθούμε έξυπνα και υπεύθυνα.
Δεν πρέπει να πουλήσουμε από την πρώτη μέρα γιατί έτσι θα μηδενίσουμε την αξία του, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και το οικοσύστημα. Η σωστή προσέγγιση είναι να αγοράσουμε όσα Pi μπορούμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία.

Είναι το Pi το νέο Bitcoin;

Διαβάζοντας το White Paper, παρατηρούμε τη σύγκριση μεταξύ του Pi και του Bitcoin, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους. Είναι όμως ωφέλιμη μια τέτοια σύγκριση;

Μπορεί αρχικά το Bitcoin να προοριζόταν ως μέσο πληρωμής και αποκεντρωμένων συναλλαγών αλλά με τον καιρό εξελίχθηκε ως μέσο αποθήκευσης πλούτου. Οι συναλλαγές σε BTC έχουν υψηλά τέλη, κάτι που εμποδίζει κάποιον να κάνει καθημερινές και απλές συναλλαγές για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Το Pi από την άλλη είναι ένα κρυπτονόμισμα, που το Blockchain του το βοηθάει να έχει πολύ γρήγορες συναλλαγές με χαμηλά τέλη.

Τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και η θέση του Pi.

Κοιτάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, παρατηρούμε την προσπάθεια πολλών οικονομικών φορέων (κεντρικών τραπεζών, κρατών, εταιριών) να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καινοτομία και την τεχνολογία που μας προσφέρει το Blockchain.

Ταυτόχρονα όμως οι κεντρικοί οικονομικοί φορείς ασκούν κριτική για την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων και προσπαθούν να θέσουν κάποιους κανόνες .Το σημαντικότερο σημείο της κριτικής τους είναι ότι εκτός από την μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο ξεπλύματος χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην ουσία δηλαδή επαινούν την τεχνολογία που βρίσκεται από πίσω αλλά διαφωνούν με τη μη ύπαρξη κάποιων κανόνων.
Ήδη αρχίσαμε να παρατηρούμε την προσπάθεια υιοθέτησης κάποιων κανόνων, π.χ BTC στο Ελ Σαλβαδόρ, έλεγχο σε συγκεκριμένες DEFI πλατφόρμες, αποκεντρωμένες πλατφόρμες όπου οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν κρυπτονομίσματα ή να αποκτούν και κάποιο κέρδος σε μορφή τόκου με το να κρατούν τα νομίσματα τους μέσα στην πλατφόρμα, ή το XRP το οποίο ελέγχεται από οικονομικούς φορείς στην Αμερική διότι δε θεωρείται αξιόπιστο (μη κατάλληλο για ασφαλείς συναλλαγές).

Το Pi, ως βασικό σημείο της λειτουργίας του έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των χρηστών του. Ο κάθε χρήστης θα περάσει από ταυτοποίηση KYC, άρα θα είναι επώνυμος. Δε θα υπάρχει ανωνυμία. Αυτό ως ένα σημείο διασφαλίζει ότι θα θεωρηθεί μελλοντικά ως ένα ασφαλές κρυπτονόμισμα.

Επίσης, πιθανόν να εγγυάται ότι εφόσον όλα πάνε καλά με την λειτουργία του οικοσυστήματος, θα μπορέσει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μέσα στο καινούριο πλαίσιο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων που πάει να δημιουργηθεί στη νέα αυτή πραγματικότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο είναι μία εθελοντική προσπάθεια των Ελλήνων Συντονιστών.
Το official site της εφαρμογής Pi Network είναι το minepi.com

Καλή συνέχεια και καλές εξορύξεις.