Πορτοφόλι Pi Network

Στο Pi Network Τέθηκε ένα ερώτημα για πορτοφόλια:
• Custodial
• Non-custodial

Custodial (Με κηδεμονία)

Τα πορτοφόλια φύλαξης ή αλλιώς Custodial, βασίζονται σε μία τεχνολογία παρόμοια με αυτή της τράπεζας.

Όλα μας τα Pi (τα κλειδιά μας) φυλάσσονται από ένα ειδικά διαμορφωμένο πορτοφόλι, το οποίο δεν το έχουμε εμείς αλλά ο πάροχος μας ( στην περίπτωσή μας το Pi Network ). Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε τα κλειδιά-νομίσματα εμείς αλλα μία “τράπεζα”. Τα θετικά χαρακτηριστικά είναι πως δεν θα υπάρχει άγχος για το τι να κάνουμε τα κλειδιά μας, πως θα τα μεταφέρουμε, και τι θα γίνει αν τα ξεχάσουμε ( για αυτό θα μιλήσουμε αργότερα).

Όλο αυτό φαίνεται πολύ καλό και λειτουργικό, αλλά κρύβει κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα με αυτόν τον τρόπο τα Pi ανήκουν σε εμάς, η διαχείρισή τους ανήκει σε εμάς όμως μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και ο πάροχος φύλαξης. Επίσης μπορεί να γίνει κάποια διαρροή, μπορει να παραβιαστούν οι servers από hackers κ.ο.κ.

Όλα τα παραπάνω ίσως μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως ειδικότερα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αναλογιστούμε τα πάντα πριν αποφασίσουμε την επόμενη μας κίνηση.

Non-Custodial (Χωρίς κηδεμονία)

Στα πορτοφόλια αυτά αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς και κανένας άλλος. Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των νομισμάτων μας. Σίγουρα είναι λίγο πιο περίπλοκα κατα την αρχική χρήση, ασφάλιση και εγκατάσταση και οι κίνδυνοι που κρύβουν είναι να ξεχάσουμε τα κλειδιά μας, να μην κάνουμε σωστά την ασφάλισή μας, και να δυσκολευτούμε στην κατανόηση, αλλά θα ξανά τονίσω πως δεν έχει κανένας άλλος πρόσβαση στα νομίσματά μας και δεν μπορεί να μας τα πάρει αν δεν γνωρίζει τα κλειδιά μας.

Σημαντικό είναι πως η Core Team προτείνει αυτά τα πορτοφόλια, γιατι θεωρεί ότι το σωστό είναι ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τα δικά του κλειδιά.

Ενημέρωση Μάρτιος 2021

Τι ισχύει για το Pi Network

Το Pi έχει επιλέξει να έχει για αρχή, πορτοφόλι χωρίς κηδεμονία. Αναμένουμε οδηγό για το πορτοφόλι μετά την παρουσίασή του σε όλους τους Πρωτοπόρους (στις 31/3/2021).