Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια

Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια – Crypto Wallets

Τι είναι τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων;

Τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων είναι χώροι (φυσικοί ή λογισμικοί) όπου φυλάσσονται τα κρυπτονομίσματά μας, όπως ένα κοινό πορτοφόλι που μέσα έχει ευρώ. Παραδόξως η πρόταση αυτή είναι και λάθος!

Γιατί όμως είναι λανθασμένη;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τα κρυπτονομίσματά μας “βγαίνουν” μέσω της διαδικασίας εξόρυξης (στην παρούσα φάση δεν θα αναφερθούμε σε αυτή).

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει 100 Πι, αυτά τα 100 κρυπτονομίσματα βρίσκονται στo Blockchain (ως έξοδα συναλλαγών).

Και εμείς τι έχουμε; θα ήταν μια λογική ερώτηση.

Εμείς λοιπόν έχουμε τα κλειδιά που μας έχουν δώσει ώστε να μπορούμε να χειριστούμε τα κρυπτονομίσματα αυτά (για αγορές, αποταμίευση, μεταφορές και συναλλαγές γενικότερα).

Συμπέρασμα: τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων (crypto wallets) περιέχουν κωδικούς – κλειδιά που με αυτά χειριζόμαστε τα κρυπτονομίσματα μας που βρίσκονται “κάπου αλλού”.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι δικά μας.
Ποιοι τύποι Crypto Wallets υπάρχουν;

Δεν είναι όλα τα Wallets ίδια. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και η κατηγοριοποίηση τους γίνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, ανάλογα με το ποιον σκοπό εξυπηρετούν.

Κατά καιρούς αναφέρονται διαφορετικές κατηγορίες Wallets όπως: Hardware, PC, Mobile, Online Wallets.
Άλλοι τα χωρίζουν σε τρεις, άλλοι σε τέσσερις και άλλοι σε δύο κατηγορίες.
Αρχικά θα αναφέρουμε δύο κυρίες κατηγορίες και από εκεί και πέρα μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι δύο κατηγορίες αυτές είναι:

Τα ενεργά και τα ανενεργά. Άλλες ονομασίες είναι: ζεστά – ψυχρά πορτοφόλια και συνδεδεμένα – μη συνδεδεμένα. Όποιο ζευγάρι όρων και να επιλέξουμε είναι σωστό.

Τι είναι ένα “ζεστό” πορτοφόλι και τι ένα “ψυχρό”;

Ζεστό πορτοφόλι είναι αυτό που συνδέεται στο ίντερνετ. Για παράδειγμα ένα Online Wallet είναι ένα ζεστό πορτοφόλι (Warm Active Wallet).

Ψυχρό πορτοφόλι, αντιθέτως, είναι το πορτοφόλι που δεν συνδέεται στο ίντερνετ (Cold Inactive Wallet).

Εδώ να αναφέρω πως αν είσαι ενεργός χρήστης κρυπτονομισμάτων χρειάζονται και τα δύο. Ένα για άμεσες συναλλαγές (ζεστό) και ένα για μακροπρόθεσμη φύλαξη (ψυχρό).

Ας εξηγήσουμε λίγο παραπάνω τα πορτοφόλια και τις “υποκατηγορίες τους”.

Μία κατηγορία από ζεστά Wallets είναι τα Mobile Wallets. Όλοι μας περνάμε ατελείωτες ώρες με τα κινητά μας στο χέρι κάνοντας διάφορες ενέργειες, με αυτά λοιπόν μπορούμε να χειριστούμε και τα κρυπτονομίσματα μας.
Τα Mobile Wallets είναι αυτά που σου δίνουν αυτήν την δυνατότητα και οι συναλλαγές γίνονται ακόμη και με QR.

Άλλο ένα ζεστό Active πορτοφόλι είναι τo Online Wallet. Μπορείς να το διαχειριστείς από προγράμματα περιήγησης (Browsers). Μια εταιρεία “φυλάσσει” τα κλειδιά μας για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα νομίσματά μας.
Οι μεγάλες εταιρείες δεν δίνουν πρόσβαση στα κλειδιά αυτά. Εμείς δεν τα παίρνουμε ποτέ. Αυτό σημαίνει πως αν η εταιρεία “χάσει” τα κλειδιά αυτά, τότε χάνονται και τα κρυπτονομίσματα μας (τα κρυπτονομίσματα δεν χάνονται ποτέ γιατί βρίσκονται στο Blockchain, όμως δεν υπάρχει τρόπος διαχείρισής τους χωρίς τα κλειδιά αυτά).

Στα ψυχρά – Inactive πορτοφόλια ανήκουν τα PC Wallets. Βασίζονται σε λειτουργικά συστήματα (Linux, Windows, IOS) και όχι στο ίντερνετ.
Δηλαδή μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα νομίσματα σας κι ας μην είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο (δεν είναι όσο απλό φαίνεται και χρειάζονται κάποιες γνώσεις ώστε να μπορεί κάποιος να χειριστεί τέτοιου είδους πορτοφόλια).

Το δεύτερο και πλέον διαδεδομένο ψυχρό – Inactive Wallet είναι ένα Hardware πορτοφόλι ή και Paper Wallet. Εν συντομία θα λέγαμε πως έχουμε ένα ιδιωτικό κλειδί το οποίο φυλάσσουμε εμείς .
Κάποιοι από τους πολλούς τρόπους φύλαξης του ιδιωτικού μας κλειδιού περιλαμβάνουν εκτύπωση του κλειδιού σε χαρτί, απομνημόνευσή του (για τους πολύ ριψοκίνδυνους!) και φύλαξή του σε ξεχωριστό Hardware.

Για το τέλος θα αναφερθούμε στα USB Wallets. Είναι νέα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και κατά μια έννοια είναι “υβρίδια”. Αυτό σημαίνει πως ενώ είναι μια συσκευή USB που την έχεις πάνω σου, ενημερώνεται ταυτόχρονα με κάποιο λογισμικό.
Η ασφάλεια των δεδομένων μας είναι πραγματικά στα χέρια μας με αυτά.

Οι παραπάνω πληροφορίες μεταφέρθηκαν, ύστερα από επεξεργασία & απλοποίηση νοημάτων Πτυχιακής εργασίας.